Rebula Svetlik, vrhunsko naravno vino

Rebula Svetlik, vrhunsko naravno vino

2017-10-17T12:03:39+00:00 17. 10. 2017|

Rebula Svetlik, vrhunsko belo macerirano vino, ki ga na sončnih pobočjih Čavna v Vipavski dolini pridelujeta Ivi in Edvard Svetlik, se že več let uvršča med najboljša vina v slovenskem in mednarodnem prostoru.

Pridelava Rebule Svetlik, ki vam jo z veseljem postrežemo na Kendovem dvorcu, temelji na več kot dve stoletji stari tradiciji, ki z vrenjem skupaj z jagodno kožico, podobno kot pri rdečih vinih, obogati vino. Vino vre samo s kvasovkami, ki se razvijejo na grozdju, brez tujih dodanih kvasovk, zato je naravno in žlahtno. Zorenje Rebule Svetlik poteka v izbranih hrastovih sodih ob popolnem biološkem razkisu in z mešanjem droži. Vino ni filtrirano, njegova barva je jantarna, enaka barvi grozdja.

“Delati v vinogradu nama pomeni občutiti naravo v vsem njenem bogastvu. Občutiti zimsko spokojnost, pomladno brstenje, poletni razcvet in ob trgatvi jesensko dozorelost,” pripovedujeta Ivi in Edvard Svetlik. “Vinograd obdelujemo prijazno do narave, mulčimo in ročno kosimo okrog trt, ne uporabljamo herbicidov in insekticidov, skrbimo za naravno sožitje in uživamo lahko ob petju ptic in pogledu na grmičke materine dušice med trsi.”

V Vinskem vodniku 2017 je Robert Gorjak, eden vodilnih slovenskih ocenjevalcev vin, Rebulo Svetlik Selekcija 2012 opisal z besedami:

“Barva je globlja jantarna. Cvetica je izrazita, dozorela in spominja na borovo smolo, smrekove vršičke, med, suhe fige, suhe hruške, hrast. Suha v ustih, oljnata, precej trpkasta, srednjega telesa ter intenzivnejšega okusa. V ustih najdemo še karamelo, sladič, podrast. Z dolgim zatonom. Zelo dobro izdelana, samosvoja, dokaj sončna in sočna macerirana rebula s karakterjem. Vino za daljše proge.”

Ocenjevalec vin Robert Gorjak je pohvalne besede Rebuli Svetlik namenil že lani, ko je o letniku 2011 zapisal, da je izdelana in natančna, s čimer se uvršča v visoko šolo pridelave “oranžnih vin”.