Kendov dvorec s cocktailom Secret garden sodeluje na mednarodnem tekmovanju Relais & Châteaux Cocktail Trophy Competition 2021.                      

SECRET GARDEN*

Besedilo: Helena Pregelj Tušar
Fotografije: Tadeja Pavšič, Helena Pregelj Tušar

Na Kendovem dvorcu se gostje na vsakem koraku srečajo z bogatim lokalnim izročilom. V podeželski hiši, ki je bila nekdaj Kendova domačija, se tradicija zrcali tudi v kulinariki in izboru pijač. Skladno z vizijo Relais & Châteaux gostom nudimo najboljše, kar nam nudita narava in bližnja okolica.

“Navdih za cocktail Secret garden smo našli sredi čudovitega vrta, ki obdaja Kendov dvorec. Premišljeno smo izbrali sestavine, ki so nam poznane in dostopne na dosegu roke. Kljub svoji preprostosti se povežejo v izviren cocktail, ki navduši z izjemno svežino, aromo in rustikalnim okusom,” pripoveduje Tadeja Pavšič, avtorica cocktaila Secret garden.

Pet sestavin cocktaila Secret garden: 

Kendov jabolčni sok – Prav tako kot so se jeseni nekdaj razveselili Kendovi, se časa, ko na vrtu dozorijo jabolka, veseli današnje osebje Kendovega dvorca. Jabolka oberemo in iz njih pripravimo jabolčni sok, ki ga vsako jutro postrežemo pri zajtrku. V cocktail smo ga vključili zaradi odličnega okusa in zdravilnih učinkov, predvsem za srce. Znano je, da jabolko na dan odžene zdravnika stran!

Timijan – V Sloveniji zaupamo moči zdravilnih rastlin. Iz mnogih travniških, gozdnih in vrtnih zeli pripravljamo zeliščne čaje in druge napitke. Timijan, s slovenskim imenom “materina dušica” blagodejno vpliva na dihala. Cocktailu Secret garden doda zeliščni okus, izjemno aromo in prelep naravni okras.

Cvetlični med – Če bi morali izbrati sestavino, ki najbolje predstavlja Slovenijo, bi bil to zagotovo med. Slovenija je dežela medu in celo svetovni dan čebel, 20. maj, je bil razglašen na pobudo Slovenije, saj je bil na ta dan rojen Slovenec, pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša. Med ima številne dokazane zdravilne učinke, daje energijo in hrati pomirja. Za cocktail Secret garden smo izbrali cvetlični med blagega okusa, ki ga v svojem čebelnjaku na Cerkljanskem skupaj z očetom prideluje glavni kuhar Kendovega dvorca Klavdij Pirih.

Maline – V hribovitih predelih Slovenije, kjer ni veliko sadnega drevja, so ljudje od nekdaj na gozdnih posekah nabirali maline in iz njih pripravljali sadne sokove ter marmelade za zimske mesece. Uporabili smo maline iz bližnjega gozda, ki cocktailu Secret garden dodajo imenitno barvo, svežino ter mnoge hranilne in zdravilne snovi.

Gin Monkey 47  – Cocktail Secret garden odlično zaokroža zelo nenavaden gin iz Schwardwalda, destiliran s specifičnimi 47 različnimi zelišči in začimbami, kot so nepogrešljive brinove jagode, angelika, sladki koren, žajbelj, muškatni orešček, cvet akacije.

Na zdravje!

Kendov dvorec s koktajlom Secret garden letos prvič sodeluje na mednarodnem tekmovanju Cocktail Trophy Competition 2021 v organizaciji Relais & Châteaux. Relais & Châteaux vsako leto podeli priznanja izbranim članom z vsega sveta za njihovo predanost, znanje in strast. Predstavlja in nagrajuje ljudi, ki ščitijo, oživljajo in krepijo bogastvo in raznolikost našega planeta in njegovih dobrin. Zato je tema letošnjega tekmovanja: “Trajnostni koktajl za vključujoč svet”.

*Imena cocktaila Secret garden ne prevajamo. V slovenskem prevodu pomeni “skrivni vrt”, saj smo navdih in sestavine zanj našli na prelepem vrtu Kendovega dvorca.