Marija Golja zavzeto in z veliko ljubeznijo ureja čudovit vrt Kendovega dvorca.                                                                                                                                                                                              

SPOMLADI NA NOVO ZAŽIVIM

Helena Pregelj // Fotografije: Robert Zabukovec

Pod mogočnimi krošnjami lipe, kostanja, oreha, starih jablan, ki obdajajo Kendov dvorec, ob poslušanju petja ptic in pogledu na starodavno kaščo čas teče počasneje. Gostje vrt pogosto opišejo kot košček raja, v katerem se umirijo in ponovno povežejo z naravo. Ob pogledu na cvetoče potonike, hortenzije, vrtnice marsikdo vpraša: “Imate svojega vrtnarja?” S ponosom povemo, da za lepoto vrta skrbi Micka, nepogrešljiva članica ekipe Kendovega dvorca, ki je letos dopolnila 82 let.

Marija Golja, za sodelavce in prijatelje Micka, je rojena v maju, ko je narava polna življenja. Morda se tudi zato nadvse veseli konca zime.

“Ko pozimi kaj pojamram, mi hči Simona vedno reče, da bo vse drugače, da bom na novo zaživela, ko bo prišla pomlad,” pove nasmejano.

Z delom na Kendovem dvorcu je Micka začela leta 1996. Najprej je pomagala pri urejanju sob, kmalu pa prevzela skrb za cvetje, ki krasi vrt, terase in okna nekdanje Kendove kmetije. Pravi, da je bila sprememba zelo dobrodošla, saj se veliko bolje kot v zaprtih prostorih počuti na prostem.

“Le eno leto nisem mogla delati, ker sem se precej hudo poškodovala,” se spominja. “A še takrat sta me Simona in Milka prišli iskat, posedli sta me tja pod lipo in od tam sem jima dajala navodila, kaj je potrebno posaditi v lonce in kam jih postaviti.”

Micki so zelo všeč hortenzije, ki se poleti razcvetijo v številnih barvah. Spomladi so ji najbolj všeč grmički šmarnic, ki rastejo za Kendovim dvorcem. Všeč so ji vse rože, pravi, in tudi delo na vrtu ji veliko pomeni. Živi blizu, tako da na Kendov dvorec pride peš, skoraj vsak dan za dve uri, razen če dežuje.

Njeno predanost, s katero se posveča rastlinam, je mogoče čutiti na vsakem koraku. Uspelo ji je urediti enega najbolj čudovitih vrtov v Sloveniji, a morda je pri vsem najlepše to, da ji uspeva ljubezen do cvetja in narave približati drugim – sodelavcem in gostom z vsega sveta.