Na vrtu Kendovega dvorca so dozorela jabolka. Iz njih pripravljamo odličen jabolčni sok, ki ga vsako jutro postrežemo pri zajtrku.

Na zdravje s Kendovim jabolčnim sokom!

Besedilo: Helena Pregelj Tušar
Foto: Robert Zabukovec

Trinajstletni Luoqian, ki je letos s starši letoval na Kendovem dvorcu, je nekega večera v brezhibni in nadvse vljudni angleščini prosil, naj mu predstavim drevesa, ki rastejo na vrtu. Sprehodila sva se mimo mogočnega kostanja, ki se izpred glavnega vhoda ozira proti romarski cerkvi na sosednjem bregu, košate lipe s priljubljeno gugalnico na njeni najmočnejši veji, do oreha, na katerem poleg ptic včasih opazimo veverico. Najbolj so pozornost kitajskega dečka pritegnile stare jablane. Gostje Kendovega dvorca namreč vedo, da jabolčni sok, ki ga vsako jutro postrežemo pri zajtrku, pripravljamo iz jabolk s Kendovega vrta.

Na Kendovem dvorcu se gostje na vsakem koraku srečajo z bogatim izročilom Idrijskega – lepo ohranjeno podeželsko arhitekturo, ročno klekljanimi čipkami na skrbno pogrnjenih mizah, šajblčki in drugimi lončarskimi izdelki. V hiši s pridihom preteklosti se že četrt stoletja, odkar je nekdanja Kendova domačija preurejena v hotel, tradicija zrcali tudi v kulinariki. Iz današnje kuhinje diši po podobnih jedeh kot nekdaj, ko je tu še živela Kendova rodbina. Na Kendovem dvorcu, skladno z vizijo Relais & Châteaux, gostom nudimo najboljše, kar nam nudita narava in bližnja okolica. 

Prav tako kot so se jeseni nekdaj razveselili Kendovi, se časa, ko na vrtu dozorijo jabolka, veseli današnje osebje Kendovega dvorca. Kaj je lepšega, kot gostom ponuditi odličen štrudelj ali sok, pripravljen iz jabolk, ki smo jih spremljali od prvih pomladnih brstov in razkošnega cvetenja do jesenske bere? Kako imenitno je dandanes, ko svet postaja globalna vas, poznati drevo, s katerega so sadeži na naši mizi?

Ko jabolka dozorijo, se osebje Kendovega dvorca zbere na travniku pod krošnjami. Rudi se po visoki lestvi povzpne v vrhove in močno strese veje. Ženski del ekipe, Simona, Tadeja in Tanja, napolnijo košare. Gregor poskrbi, da Kendova jabolka najdejo pot do preše in kuhinje.

Obiranje jabolk na vrtu Kendovega dvorca je za nas majhen praznik. Veselimo se sadov, ki jih daje narava in jih lahko delimo z vami. Obiščite nas in nazdravite s kozarcem Kendovega jabolčnega soka.