REZERVIRAJTE
DOŽIVETJA

SPODNJA IDRIJA

Staro romarsko središče v zavetju Marije na Skalci.

Korenine Spodnje Idrije, nekdaj imenovane Ydria Sclabonica – Slovenska Idrija, segajo v leto 1156, ko papež Celestin III. v noticu prvič omenja kapelico Marije na Skalci. Spodnja Idrija je tako mnogo starejša od sosednje in večje Idrije, ki je zaslovela po svetu zaradi rudnika živega srebra.

Prav kot versko in cerkveno središče častitljive starosti in tradicije je Spodnja Idrija odigrala pomembno zgodovinsko in kulturno vlogo. Kraj se še danes imenuje »Fara«, njeni prebivalci pa »Pr’farci«, saj je bila nekoč Marija na Skalci prava »mati fara« okoliških župnij.

Kraj danes z mednarodno korporacijo Hidria predstavlja pomembno gospodarsko središče.

VELIKI ŠMAREN, 15. avgust
Ob farnem prazniku – velikem šmarnu domačini že od nekdaj pletejo bršljanove venčke in kuhajo štruklje, zato je dan znan tudi kot Prfarski štrukljevc.

Odkrijte Spodnjo Idrijo

MARIJA NA SKALCI
Nad zgodovinskim jedrom Spodnje Idrije se ponosno pne v nebo župnijska cerkev Device Marije Vnebovzete. Svetišče pri Mariji na Skalci, ki se ponaša z več kot 800-letno zgodovino, ima imenitno lokacijo in je vidna daleč naokrog in z vseh strani.

KANOMELJSKE KLAVŽE
Mogočne vodne pregrade, imenovanje klavže, so bile zgrajene v času Napoleonovih Ilirskih provinc, o čemer priča napis, vklesan v kamnito ploščo, “Sub imperio Napoleonis 1813”. Klavže so bile nekdaj namenjene plavljenju lesa po rečni strugi v dolino.

IDRIJCA IN KANOMLJICA
V Spodnji Idriji se stekata kristalno čisti reki Idrijca in Kanomljica, v katerih prebiva avtohtona marmorirana postrv tipa Idrijca. V času od aprila do oktobra reki s svojo naravno lepoto in bogatim ribjim življem privabljata ljubitelje muharjenja z vsega sveta.