REZERVIRAJTE
DOŽIVETJA

NA IZLET S KOLESOM

Podajte se novim dogodivščinam naproti!

Preživite dan na svežem zraku, ob odkrivanju prelepe pokrajine, zgodovinskih in kulturnih znamenitosti. Na Kendovem dvorcu nudimo možnost izposoje električnega kolesa, s katerim boste zlahka kos tudi strmejšim potem po okoliških gričih.

Cena izposoje električnega kolesa 45€/osebo/dan vključuje najem kolesa in varovalne opreme. Rezervacijo kolesa bomo potrdili pred vašim prihodom.

Namigi za izlet s kolesom

POTREBUJETE OSVEŽITEV?
Obiščite priljubljeno naravno kopališče v Idrijski Beli. Zaradi dokaj nizke temperature vode boste za plavanje tudi poleti potrebovali nekaj poguma, a narava, ki obdaja sotočje rek Idrijce in Belce, vas bo s svojo lepoto zagotovo prevzela. Med potjo ne spreglejte znamenitega Divjega jezera (na fotografiji).

Kendov dvorec – Divje jezero – kopališče v Idrijski Beli – Kendov dvorec

Dolžina: 26 km
Višinska razlika: 106 m

PO RAZGLED NA OBLAKOV VRH
Podajte se na pot do Kanomeljskih klavž, vodnih pregrad, ki so bile zgrajene v času Napoleonovih Ilirskih provinc, o čemer priča napis, vklesan v kamnito ploščo. Vrnite se v dolino Kanomlje in nadaljujte pot do Oblakovega vrha, ki vas bo ob jasnem vremenu razveselil s čudovitimi razgledi.

Kendov dvorec – Kanomeljske klavže – Oblakov vrh – Kendov dvorec

Dolžina: 35 km
Višinska razlika: 371 m 

V OSRČJE KRAJINSKEGA PARKA
Kolesarite po eni najlepših tur na Idrijskem. Sledite zgornjemu toku Idrijce, povzpnite se čez Krekovše, mimo lovske koče, in se nato spustite v dolino Belce, kjer boste nagrajeni s pogledom na Putrihove in Brusove klavže, mogočne vodne pregrade, nekdaj namenjene plavljenju lesa.

Kendov dvorec – Divje jezero – kopališče v Idrijski Beli – Krekovše – Putrihove klavže – Brusove klavže – Kendov dvorec

Dolžina: 41 km
Višinska razlika: 376 m

DAN V NARAVI

KRAJINSKI PARK ZGORNJA IDRIJCA

Na slikoviti poti proti izvirom vas bo prevzela lepota narave.

Obiščite edinstveno Divje jezero, skrito med navpične prepadne stene. Smaragdna gladina jezera je navadno mirna, ob nekajdnevnem obilnem deževju pa iz podzemnega kraškega izvira bruhajo velike količine vode, zaradi česar je jezero dobilo ime “divje”.

V jezeru živijo postrvi, v jamskem delu pa celo slovita človeška ribica (Proteus anguinus). Okolica jezera je znana po izjemni raznolikosti rastlinskih vrst. Med njimi je kar nekaj endemitov, z najimenitnješim kranjskim jegličem (Primula carniolica). Iz Divjega jezera izteka Jezernica, najkrajša slovenska reka, dolga komaj 50 metrov.

Cesta mimo Divjega Jezera vas vodi v osrčje krajinskega parka, kjer boste občudovali lepoto tolmunov rek Idrijce in Belce. Poleti so priljubljen kraj osvežitve.

Na sotočju rek lahko pot nadaljujete levo, ob Belci, ali desno, ob Idrijci, do znamenitih vodnih pregrad, klavž.

O geološki pestrosti Krajinskega parka Zgornja Idrijca pričajo številna bogata nahajališča fosilov.

IZLET PO PLANOTI

IDRIJSKE KRNICE

Podajte se v hribovsko vasico na planoti nad dolino Kanomljice.

Začetni kilometri iz doline Kanomlje do Idrijskih Krnic bodo resda precej strmi, saj bo potrebno premagati več kot sedemsto metrov višinske razlike, a lepota planote, mehkoba gričevnate pokrajine, pogled proti 1107 m visokemu Jelenku in imenitni sončni zahodi bodo poplačali trud.

Na kmetijah v slikoviti vasici nastajajo odlični siri in mlečni izdelki iz kravjega mleka ter ekološko pridelana zelišča za zeliščne čaje, ki jih lahko po predhodnem dogovoru tudi poskusite. Vasica s približno 140 prebivalci je znana tudi po dolgoletni tradiciji pridobivanja oglja.

Kendov dvorec – Hiša zelišč – Idrijske Krnice (kmetiji Kenda in Na Krnicah) – Kendov dvorec

Dolžina: 24 km
Višinska razlika: 715 m