REZERVIRAJTE
DOŽIVETJA

IDRIJSKE ČIPKE

Spoznajte lepoto ročno klekljanih čipk.

Spretne klekljarice z Idrijskega že več kot tri stoletja prepletajo snežno bele niti in prenašajo znanje iz roda v rod. Čipke so sprva izdelovale za krašenje cerkva in liturgičnih oblačil, opremo domov in oblačil premožnejših kmečkih družin.

Leta 1876 je bila v Idriji ustanovljena Čipkarska šola, ki od takrat dalje deluje neprekinjeno. V tem obdobju je idrijska čipka dobila svojo prepoznavno obliko. Idrijčanke, povečini žene rudarjev, so bile za klekljanje razmeroma slabo plačane, a so jim čipke vendarle predstavljale dodaten vir zaslužka, zato so se ga množično oprijele.

Tudi dandanes ostaja klekljanje na Idrijskem priljubljena dejavnost mnogih žena in otrok.

Na Kendovem dvorcu z velikim spoštovanjem predstavljamo in ohranjamo bogato tradicijo svojega domačega okolja – ljudska izročila, kulinarične posebnosti in idrijsko čipko, ki jo že stoletja ustvarjajo spretni prsti klekljaric.

Oglejte si idrijske čipke

ČIPKARSKA ŠOLA IDRIJA
Oglejte si prave klekljarske mojstrovine, v katere otroci in mladi v svojem prostem času vlagajo veliko dela, truda, vztrajnosti in natančnosti. Med vodenim ogledom šole s 140-letno tradicijo lahko tudi sami poskusite klekljati in v šolski trgovini izberete čipko zase.

MESTNI MUZEJ IDRIJA
V Mestnem muzeju Idrija, ki ima svoje prostore v imenitnem gradu Gewerkenegg, je na ogled stalna razstava o idrijski čipki. Razstava pripoveduje zgodbo o več kot 300-letni dediščini klekljanja na Idrijskem in vas popelje od primerov najstarejših klekljanih čipk in vzorcev do sodobnosti – večernih modnih oblačil z idrijsko čipko.

PRODAJNE GALERIJE
Čipkarska šola Idrija
Studio Koder, Idrija
Trgovina Vanda, Idrija
Avtorska idrijska čipka Tina Koder, Ljubljana (na fotografiji)
Studio idrijske čipke, Ljubljana
in druge.