REZERVIRAJTE
DOŽIVETJA

DEDIŠČINA RUDARJENJA

Podajte se v podzemni svet idrijskih knapov.

Idrija, najstarejše slovensko rudarsko mesto, je znano po drugem največjem rudniku živega srebra na svetu. Petsto let star rudnik je skupaj s španskim Almadenom danes na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Ob odkrivanju bogate dediščine rudarjenja boste spoznali zgodovino mesta in življenje nekdanjih rudarskih družin.

Legenda pripoveduje, da je samorodno živo srebro v Idriji našel škafar pod curkom studenčnice. Na mestu odkritja živega srebra danes stoji cerkev Svete Trojice.

Idrijska kamšt, naprava za črpanje jamske vode iz rudnika z največjim lesenim kolesom v Evropi.

Oglejte si dediščino idrijskega rudnika

ANTONIJEV ROV
Skozi najstarejši ohranjeni vhod v rudnik iz leta 1500 se podajte v podzemne rove in začutite težo vsakdanjika številnih mož, ki so globoko pod površjem stoletja služili kruh svojim družinam.

MESTNI MUZEJ IDRIJA
V idrijskem rudniškem gradu iz 16. stoletja danes domuje Mestni muzej Idrija, ki skrbi za raziskovanje, ohranjanje in prezentacijo tehniške in kulturne dediščine rudnika živega srebra in mesta Idrija.

TOPILNICA Hg
Obiščite najnovejši idrijski muzej, ki je svoja vrata odprl leta 2017. Na razstavi ‘Od rude do kapljic živega srebra’ boste spoznali edinstveno tekočo kovino in postopek pridobivanja živega srebra.