Obiščite nas na Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji in doživite edinstven gledališko-kulinarični dogodek Pasja grofica, večerja z Napoleonovo večno prijateljico.

PASJA GROFICA

Fotografije: Jakob Rožič, Maruša Sara Carli

Z velikim veseljem vas vabimo na edinstven gledališko-kulinarični dogodek Pasja grofica, večerja z Napoleonovo večno prijateljico, ki bo v petek, 4. in v soboto, 5. februarja 2022, ob 18. uri na Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji.

V zgodbi, ki jo je po romanu Bogdana Novaka priredila in režirala Ana Kržišnik Blažica, bo v vlogi Emilije nastopila Maruša Mlakar. V modni kreaciji Boruta Šulina in Čipkarske šole Idrija jo bo na kontrabasu spremljal Urban Čeferin, v kuhinji chef Klavdij Pirih, kot sommelier pa Gregor Kosmač. Grafična oblikovalka je Tjaša Tušar.

Emilija Eva Lucija Cecilija Viktorija Kraus, znana pod vzdevkom Pasja grofica, rojena v Idriji leta 1785, je svoje mlado življenje preživela preoblečena v poročnika velikega vojskovodje in cesarja Napoleona Bonaparteja. Bila je njegova resnična ljubezen in je ostala njegova prijateljica za vedno. Napoleona je spoznala na plesu v palači Schönbrunn, ko je ta osvojil Dunaj in je z njim pobegnila v Pariz. Nato ga je spremljala na vojnih pohodih in v izgnanstvu tako rekoč do njegove smrti. Sama je umrla v bedi, telesno in duševno strta, obkrožena s tropom psov, mačk, papig in opic, od koder tudi izvira njen vzdevek. Večerja s Pasjo grofico je avtobiografska izpoved tako rekoč legendarne, celo mitske osebnosti, o kateri se v Idriji pravzaprav redko govori in o kateri je leta 2006 pisatelj Bogdan Novak napisal uspešen roman. Emilija bo svojo življenjsko zgodbo zbranim gostom zaupala ob razkošni večerji v idiličnem baročnem Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji, ki je slikovit ambient za zgodovinsko pripoved iz začetka 19. stoletja. Na večerji bodo gostje spoznavali in okušali kulinarične specialitete, ki jih je Emilija uživala v rodni Idriji, na Dunaju, kjer je nekaj časa živela kot rejenka svojega posvojitelja, ter predvsem kasneje na vojnih pohodih z Napoleonom. Pomembni dogodki in tudi vsakdan, denimo njeno družinsko življenje, prvo srečanje z Napoleonom, praznovanje njegovih zmagovalnih bitk in njuna poroka, so bili namreč vedno pospremljeni s posebnimi jedmi.

Dogodek je nastal v koprodukciji Dramatičnega društva Idrija in Male gledališke šole GJV Idrija, v sodelovanju s Kendovim dvorcem in Mestnim muzejem Idrija.

Vljudno prosimo, da svoje mesto na dogodku rezervirate čimprej, preko e-naslova info@kendov-dvorec.com. Število mest je omejeno. Cena €40 vključuje vstopnico na dogodek, večerjo s šestimi hodi, uvod z zeliščnim čajem in sklep s kozarcem črnine, ki je bila Napoleonu posebej pri srcu.

Veselimo se druženja z vami in z legendarno osebnostjo iz idrijske zgodovine!

*Za udeležbo na dogodku je potrebno izpolnjevati pogoj PCT.