The Foodacholic, blog o življenjskem slogu, posvečen najboljšemu na področju luksuzne hrane, potovanj in hotelov, o zimskem obisku Kendovega dvorca.

Kendov dvorec: Očarljivo bivanje v Spodnji Idriji

Tekst in foto: Gary J. Berry

Ko gre za iskanje oddihov, imam običajno samo par (ne posebno koristnih) taktik. Prva stvar, ki jo preverim, ko si ogledujem neko destinacijo, presenetljivo ni hrana ali znamenitosti – ampak hoteli. Začnem z listanjem po Instagram računu Relais & Châteaux ali kake druge znamke hotelov, od koder potem na koncu odtavam na strani vseh drugih hotelov v zgodovini, ker sem preprosto neodločen. V tej moji norosti vsekakor ni nobene metode, vendar deluje, in vsekakor je delovala, ko sem odkril Kendov dvorec.

 

Na hladen oktobrski večer sem listal po Instagramu Relais & Châteaux in naletel na hotel po imenu Kendov dvorec. Nekaj na tem hotelu me je tako privlačilo, da sem naredil posnetek zaslona in to je bilo to. Potem pa tega hotela nisem in nisem mogel pozabiti. Celo ponoči sem sanjal o njem, tako da sem prišel do točke, ko nisem več mogel vzdržati – preprosto sem ga moral rezervirati. Zgodba se je s tem končala in se ponovno začela januarja 2018, ko sva sedla na letalo in prispela v izredno lepo deželo Slovenijo. Ko sva prišla do hotela, je zastava Relais & Châteaux ponosno plapolala v vetru, parkirišče pod odprtim kozolcem pa je bilo fantastična točka za prihod.

Takoj, ko smo zapeljali na posestvo, je bilo tam vse, kar sem si želel, in natančno takšno kot slike na spletu. Kendov dvorec stoji v starem delu Spodnje Idrije in je ponosen član Relais & Châteaux. Zanimivost je, da zgodovina Kendovega dvorca sega vse do leta 1377, ko so prvi zemljiški gospodje upravljali kmetijo nad dolino reke Idrijce. V Spodnji Idriji, vasi, ki se je razvijala od leta 1156 v zavetju romarske cerkve pri Mariji na Skalci, je družina Kenda uspešno spodbujala gospodarski in kulturni razvoj. Veličastna stavba bivše družine Kenda je danes obnovljena in ponovno oživljena v duhu starih časov. Na kratko – je fantastična.

V času svojega tridnevnega bivanja v tem hotelu sva stanovala v master suiti. Soba je dobila ime po uspešnem gospodarju Matevžu iz družine Kenda in je skrbno opremljena v tradicionalnem slovenskem slogu. Velikanska (in zelo udobna) postelja je v središču pozornosti, ko vstopiš skozi zavese, ki zakrivajo vhod iz hodnika. Res so mi bile všeč tudi vse čipke v sobi, vse so ročno delo iz lokalnega mesteca Idrije, saj vas slovi po svojih zapletenih klekljanih čipkah.

Všeč so mi bili tudi prigrizki dobrodošlice, ki so bili ob najinem prihodu pripravljeni v sobi. Izbor domačih piškotov in neke vrste alkoholna pijača. Nisem mogel točno ugotoviti, za katero pijačo gre, vsekakor pa je bila precej močna!

Od vse sobe pa sem najbolj užival v kopalnici. Zelo velika kopalna kad z razgledom na vas. Ena od stvari, ki jih zelo hitro opazite v Sloveniji, je to, da kamorkoli greste, zrak diši po dimu iz dimnika skoraj vsake hiše v deželi. To je vonj, ki se mi zdi zelo pomirjujoč, sploh če prihaja skozi okno skupaj s hladnim zrakom, ko si v topli kopeli.

Najina suita je imela celo lastno teraso, ki je bila morda še večja od sobe. Ker je na vrhu hotela, to ni prava, ampak umetna trava. Umetna trava mi ni najbolj všeč, tako da bi v prihodnosti lahko to izboljšali – čeprav ne vem točno, kako. Kljub temu je bil ta prostor izredno prijeten, zvečer v svetlobi sveč, ali pa čez dan za uživanje v kozarcu vina ali rezini domače potice, ki nama jo je osebje prijazno prineslo v sobo.

V tem hotelu je množica prijetnih malih kotičkov, ki jih lahko raziskuješ in ki so v mrzlih zimskih dneh še toliko bolj vabljivi. Po stavbi je posejano starinsko pohištvo, lestenci visijo s skoraj vsakega stropa, podnevi pa na goste pazi zelo čeden vitez.

Zvečer sva razvila neke vrste obred – v foyerju sva pred večerjo spila kozarček odlične pijače. Ta hotel je močno osredotočen na lokalno kulinariko in njegova vina pri tem lokalnem pravilu niso nobena izjema. Zelo zanimiva vinska karta celega spektra slovenskih vin, ki jih še nikoli nisem srečal. Moje najljubše je bilo lokalno peneče rdeče vino, ki so ga servirali ohlajenega. Tako osvežujoče, a zelo globoko in bogato.

V času, ki sva ga preživela v Kendovem dvorcu, sva dvakrat jedla večerjo, tako da je to dejansko samo seznam nekaterih jedi, ki so mi bile najbolj všeč. Nisem ravno vedel, kaj naj pričakujem od slovenske hrane, dejansko pa je bila zelo drugačna od vsega, kar običajno jem doma ali na drugih potovanjih. Veliko polente, svežih sirov, šunk in obilje sezonske zelenjave in mesa. Všeč mi je bila topla kroglica iz polente, polnjena s skuto, kot eden od prigrizkov; predjed iz dimljenega jagenjčka s hrenom pa je bila polna okusa. Do ušes sem se zaljubil še v eno predjed – lokalne testenine »bleke«, ki so jih postregli s sočnimi koščki zajčjega mesa in hrustljavimi listi žajblja.

Največji hit med vsem jedmi, ki sva jih jedla v času svojega bivanja, pa je bil pečen srnin file s tradicionalnimi lokalnimi testeninami, imenovanimi »žlikrofi«. Dom te okusne testeninske specialitete je Idrija, ki je že od sredine 19. stoletja znana po idrijskih žlikrofih. Ta slovenska specialiteta je pripravljena iz testa s krompirjevim nadevom in oblikovana v majhne žepke. Če obiščete Slovenijo, jo morate vsekakor poskusiti – našli pa jo boste po vsej državi.

Za sladico morate poskusiti še dve od najbolj avtentičnih in priljubljenih slovenskih jedi. Od vseh mi je bil najbolj všeč zdrobov cmok z jabolčno čežano, enako dobri pa so bili tudi tradicionalni Hanini skutni štruklji. Tega sploh ne morem opisati, tako da boste morali priti kar sami in se prepričati!

Če zajtrk na Kendovem dvorcu primerjam s hotelskimi zajtrki na splošno, se ta lahko meri z najboljšimi. Ne zato, ker bi jedilnico preobložili z vsemi sladicami na svetu, ampak zato, ker pripravijo banket prefinjenega izbora domačih dobrot in peciva. Lokalne mesnine in siri, suho sadje, domači muesli, sadje iz okolice in izbor marmelad, kompotov in medu – pri čemer je med prav tako ena od specialitet dežele. Ponujajo tudi enega najboljših sveže stisnjenih pomarančnih sokov, kar sem jih kadarkoli poskusil.

Nisva imela te sreče, da bi videla Slovenijo kot zimsko pravljico, preživela pa sva tri čudovite dneve s precej toplim in sončnim vremenom. Hotel je v soncu videti preprosto fantastičen, kar me opominja, naj ga ponovno obiščem v poletnih mesecih.

Vas Spodnja Idrija je zelo majhna in kar se tiče nočnega življenja, tega preprosto ni – ima pa vse, kar bi lahko potrebovali: trgovino, tržnico na prostem, bife in nekaj restavracij. V lokalni restavraciji sva en večer pojedla okusno večerjo, podnevi pa je to prijeten kraj za sprehode in uživanje v osupljivem razgledu na gore. Da ne omenjamo modre vode reke Idrijce.

Žal pa je moral priti tudi čas odhoda – odjave iz Kendovega dvorca in povratka nazaj domov v London. Bivanje v tem hotelu mi je bilo res zelo všeč in želim si, da bi bil spet tam. V času najinega obiska je bilo posestvo precej mirno, kar se tiče obiskovalcev, ker pač ni bila sezona – ampak to mi je bilo zelo všeč, ker je pomenilo, da sva imela ves hotel skoraj sama zase. Postrežba je bila odlična, hrana slastna, razgled pa še lepši. Če iščete avtentično nastanitev v Sloveniji z nekaj luksuza in čudovito pokrajino, res ne boste našli nič boljšega kot Kendov dvorec. Komaj čakam, da ga bom nekega dne spet obiskal.