Kulinarika 2017-12-04T21:03:08+00:00
Kendov dvorec
KULINARIKA

KENDOVA KUHINJA

Kendova kuhinja je poezija – izvirna in prefinjeno skromna.

V kuhinji Kendovega dvorca pripravljamo jedi po preizkušenih starodavnih receptih, iz svežih sestavin, ki jih ponuja bližnja okolica. Hišni menuji se zato spreminjajo glede na letni čas. Žlikrofi, bakalca, bati, ajmoht, štruklji, posebnosti ponovno odkrite idrijske kuhinje, so odsev stoletne tradicije in ročnih spretnosti naših babic.

Prosimo, da kosilo ali večerjo na Kendovem dvorcu rezervirate vnaprej, po elektronski pošti: info@kendov-dvorec.com ali telefonu: 05 37 25 100. Kosila strežemo od 12. do 14. ure, večerje pa od 19. do 21. ure.

IZVIRNI OKUSI

Zimski krožniki

Zima na Kendovem dvorcu je lepa, tudi zaradi izbranih jedi iz Kendove kuhinje.

Pozimi vam na Kendovem dvorcu kot pozdrav iz kuhinje pripravimo župco, da vas pogreje, in slano potičko, da vas nasmeje. Poskusite zimski vrtiček na krožniku, Francijev tatar, mlado govedino s Cerkljanskega na vročem krožniku z oljčnim oljem in rožmarinom, naše ročno delane testenine: žlikrofe, bleke, njoke, štruklje. Pozimi vam z veseljem ponudimo tudi hišne klobase z naravno kisanim zeljem ali repo iz Ledin, “ribo na topolu poje”, pripravljeno po Kendovo, jedi iz mladega jagenjčka s Čukove domačije, divjačino iz Trnovskega gozda in sladke Kendove štrukeljce ali knedeljčke.
Mizo lahko rezervirate v Hiši, ob topli peči in “bohkovem kotu” s petimi omizji, ali v praznični sobani z osmimi omizji. Pred ali po večerji vas toplo vabimo tudi na pokušino vin.

IZBRANA VINA

Naravno z naravnim,
odlično z odličnim.

Na Kendovem dvorcu posvečamo veliko skrb odličnosti okusov hišnih jedi, ki jih izvrstno dopolnjujejo vrhunska vina primorskih vinarjev. Med njimi ima posebno mesto Rebula Svetlik, belo macerirano vino, ki ga na sončnih pobočjih Čavna v Vipavski dolini pridelujeta Ivi in Edvard Svetlik.

Iz narave

Sveže iz bližnje okolice.

Večina sestavin za jedi iz naše kuhinje izvira iz bližnje okolice. Krompir, rdeča pesa, zelje, repa, ohrovt in korenje zrastejo na vrtovih v bližnji hribovski vasici Ledine. Sveža skuta izvira iz Poljanske doline, meso za jedi iz divjačine, jagenjčka in mlade govedi z Idrijskega in Cerkljanskega, postrvi iz reke Trebuščice. Jabolka za domač štrudelj naberemo na vrtu pred Kendovim dvorcem. Gostom ponujamo najboljše, kar nam ponuja bližnja narava.

KUHARJI

Ponovno odkrita idrijska kuhinja.

Kuharji Kendovega dvorca Franci Pivk, Klavdij Pirih in Matic Bevk pripravljajo starodavne jedi iz bogate idrijske kulinarične zakladnice. Tradicionalnim jedem, ki zahtevajo veliko ročnih spretnosti in izkušenj, dodajajo sodobni pridih, s katerim na krožnikih zasijejo kot prave mojstrovine.